Senapssill

Klassisk smak som finns i mängder av varianter. En söt och stark senap ger sill med smak!

Du behöver

Senapsssill

  • 4 sillfiléer cirka 250 gram eller motsvarande vikt färdiginlagd sill som fått rinna av.
  • 1 sats grundlag*
  • 1 äggula
  • 2 dl raps, solros, eller majsolja
  • 1 msk vinäger, vitvin
  • 1 msk stark och söt senap
  • (1 msk hackad dill)

*Grundlag

  • 1 dl ättika 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten

Gör så här:

Grundlag: Kokas samman vatten och socker, tillsätt ättikan. Lägg i alla ingredienser utom sillen och låt lagen svalna.

Låt sillen rinna av och skär i bitar. Lägg in i lagen och låt ligga minst två dagar men gärna längre. (Du kan också använda redan inlagd sill till receptet och då hoppa över detta moment!)

Vispa en majonnäs av äggula, vinäger och olja. Vispa med elvisp eller använd mixer. Tillsätt oljan droppvis i början och sedan i en tunn stråle. (Har du bråttom skär den sig!)

Smaka av såsen med senap och eventuellt dill.

Låt sillen rinna av och blanda sedan ner den i senapssåsen. Låt stå några timmar och gärna över natten.

Håller sig några dygn i kyl.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Lasagne

Smakfull pasta

En ångande lasagne höjer värmen och ger helgkänsla! Gör en god klassiker eller hitta en ny favorit.

lasagne.nu

Fredagsmys

Äntligen fredagstacos!

Älskade fredag! Vi sparkar igång helgen med tacokväll hemma.

tacorecept.nu


Efterrätter

Baka en cocoskaka i helgen!

Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig cocoskaka, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad.

Cocos passar fint i en mängd olika rätter, från grytor och soppor till drinkar eller kakor. Smaken är lite sötaktig och går bra att kombinera med olika typer av smaker.

Nu finns ett helt nyskapat recept på en god

cocoskaka som passar fint både som efterrätt och till fika. Servera i tunna skivor till ett gott te, eller varför inte tillsammans med glass och fruktsallad till efterrätten?

Dessutom blir den bara godare när den fått vila över natten!

 efterratter.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...